Toon in december alom tegenwoordig op radio en tv

Karin Bloemen gaat met presentator Cornald Maas naar Sittard. Martine Sandifort treedt in de voetsporen van Toon in Amsterdam en Rotterdam. Alex Klaassen kijkt terug op de nationale en internationale doorbraak, en trekt daarvoor naar Wenen. Richard Groenendijk is in New York waar Toon Hermans in laatste instantie besloot om niet op Broadway te gaan spelen. Met Lenette Van Dongen praat Maas over het grote succes, Toons depressie en de dood van Rietje. Wat al die cabaretiers gemeen hebben, is hun bewondering voor Toon Hermans. Ze belichten elk een bepaalde periode in zijn leven, privé en professioneel, wat een prachtige, rijkgeschakeerde docureeks oplevert. Eerste aflevering op donderdag 15 december om 21u30.

Op Oudejaarsavond zendt AVROTROS ook het eenmalige Toon Hermans Gala uit. Freek de Jonge, Wende, Hadewych Minis, Chantal Janzen, Paul Van Vliet, de Vlaamse Lissa Meyvis en andere artiesten brengen in Carré een ode aan de man die er liefst 550 keer voor een uitverkochte zaal stond. Ook Herman Van Hove is van de partij, vriend en voormalig manager van Toon, voorzitter van de Stichting Toon Hermans, en vooral een begenadigd verteller, zoals hij nu al twee seizoenen overtuigend demonstreert in de voorstelling 'In de schaduw van Toon Hermans'. Carré is al maanden uitverkocht maar met deze live registratie beleef je het gala alsof je er zelf bij was.

Radio Toon

Even uitzonderlijk is het concert op Radio 5 met vergeten musicalliedjes van Toon. Biograaf Jacques Klöters (zijn boek werd recent opnieuw uitgebracht) vond het materiaal terug in de muziekbibliotheek van de omroep en leidt het programma ook in. Het Metropole-orkest heeft de muziek (voor de eerste keer!) ingespeeld, het Groot Omroepkoor verzorgt (uiteraard) de koorpartijen. Karin Bloemen, Noortje Herlaar, Frank Lammers, Frits Lambrechts, Rob van de Meeberg en Sjors van de Panne blazen de liedjes nieuw leven in. Toon had het genre van de musical leren kennen in de Verenigde Staten en droomde ervan om hier een gelijkaardig spektakel op te zetten. Daar is hij nooit aan toegekomen maar we krijgen nu eindelijk wel een idee hoe het had kùnnen zijn. Te beluisteren op zondag 18 december op Radio 5, van 10 tot 12 in het programma De sandwich.