In de schaduw van Toon Hermans: een voorstelling om lief te hebben

Meer pretendeert Herman Van Hove niet: dat hij in de jaren 90 van de vorige eeuw als vriend en agent enige tijd vertoefd heeft in de schaduw van Toon Hermans. Maar hij puurt daar samen met zangeres Lissa wel een heel fijne voorstelling uit.

Herman Van Hove was al een leven lang fan toen hij begin jaren 90 als uitgever de kans kreeg om een kunstboek te maken met Toon Hermans, die ook een gepassioneerd schilder was. Het klikte tussen beide mannen, en Van Hove wist Hermans te overtuigen om weer te gaan optreden. Hij werd vriend aan huis in Bosch en Duin, de woonplaats van Toon, en bevoorrechte getuige van diens laatste levensfase. Hij vertelt hoe het was om samen te werken met Toon Hermans, perfectionist en hypochonder, op zijn oude dag nog altijd mateloos ambitieus maar ook vervuld van een 'gelukzalige weemoed'. Het zijn geen grote verhalen, eerder kleine anekdotes, voorzien van amusante voetnoten en bedenkingen, smaakvol geïllustreerd met enkele uitvergrote foto's en schilderijen.

Het kwartet van Pol Vanfleteren weet perfect de softe swing te vatten die de shows van Toon kenmerkten maar ook het chanson dat hij zo bewonderde. En wat te zeggen van Lissa, een frisse, engelachtige verschijning met een stem zo fijn en breekbaar als kristal? Ze blaast de liedjes van Hermans nieuw, jong leven in, een reflectie van de onschuld en de vrolijkheid die de meester zelf zo hoog in het vaandel voerde. Maar ook van de liefde en de ontroering die hem dreven, wars van elk cynisme of intellectualisme. '24 rozen' is een evidente meezinger maar het is wachten tot het laatste nummer voor Lissa 'Als de liefde niet bestond' inzet, een prachtig lied vol wanhopige metaforen. Toon Hermans op zijn best.

De voorstelling In de schaduw van Toon toert de komende maanden door Vlaanderen. Hier vindt u de volledige speellijst.