Michael Van Peel en Jan De Smet schieten Toon 100 op gang in Antwerpen

In het Antwerpse Fakkeltheater vond gisteren de officiële presentatie plaats van Toon 100, een jaar vol nieuwe publicaties en evenementen rond de honderdste verjaardag van Toon Hermans. Comedian Michael Van Peel, muzikant Jan De Smet, circusartiest Dany Ronaldo en zangeres Riet Muylaert (JackoBond) outten zich daar als fervente fans.

De Stichting Toon Hermans en Uitgeverij Lannoo presenteerden in het stemmige zaaltje niet zonder trots De Nootmuskaatkolonel, de vrucht van een manuscript dat pas begin dit jaar is opgedoken. Eerder verscheen al de Toon Hermans Scheurkalender en voor 2016 zitten ook nog vijf thematische Geschenkboekjes in de pijplijn, een Nieuw Gebedenboek, de ultieme bloemlezing van Toons beste verzen en tekeningen, en een fotoboek van zijn zoon Gaby. Toon Hermans zal het komende jaar alomtegenwoordig zijn in de boekhandel.

Incarnatie van Toon?

Ook de gerenommeerde Nekka-Nacht in de Antwerpse Lotto Arena staat volgend jaar geheel in het teken van het werk van Toon Hermans. Naast onder meer Bart Peeters en Circus Ronaldo zal ook Warre Borgmans daar hulde brengen aan de man die hem als jongeling inspireerde om op de planken te gaan staan. Sommigen noemen hem zelfs een 'incarnatie' van Toon, een man die even speels en kunstig met taal omgaat als de grote meester. Warre is bovendien een briljante acteur, die de teksten van Toon (en vele anderen) met verve weet te vertolken. En toch: een echte cabaretier is hij nooit geworden, laat staan een Vlaamse Toon. 'Ik heb nooit de ambitie gehad om alleen op het podium te staan,' zegt Warre Borgmans daar zelf over. 'Ik bewonder grote cabaretiers als Toon Hermans en Freek de Jonge, maar ik zag mezelf niet in hun voetsporen treden. Vertellingen als Eindelijk! Hamlet! en Schone woorden klinken zo waren voor mij echte sleutelmomenten. Zelfgeschreven teksten brengen vol eigen herinneringen en anekdotes, los van een personage: dat was een verovering op mezelf.'

Dany Ronaldo, artistiek directeur en hoofdact van het gelijknamige circus, vertegenwoordigt de clown in Toon Hermans, zijn grote rolmodel Buziau en de magische Fluitjesman die hij als kleine jongen zo bewonderde. Ook Michael Van Peel blijkt Toon Hermans in zijn hart te dragen, wat voor een jonge, eigentijdse stand-up comedian toch redelijk opmerkelijk is. Zeker als hij zich focust op de actualiteit en niet op de gewone dingen van alledag die Toon zo vrolijk maakten, laat staan diens grappige nonsens en small talk. 

Morgen wordt Toon 100 voorgesteld in Amsterdam.