100ste verjaardagsfeest Toon in Antwerpen

"Ik heb vandaag een voorstelling gezien waarbij de tranen van verrukking en ontroering over mijn wangen stroomden," zei radio- en tv legende Kick Van der Veer nadat hij in Carré 'In de schaduw van Toon' had gezien. "Het was een formidabele belevenis... Als u iets heel bijzonders wilt meemaken dan moet u gaan kijken.' Ook Patrick Van den Hanenberg stak zijn bewondering in De Volkskrant niet onder stoelen of banken: "We hebben genoten van de verhalen... Het leek soms wel of we Simon Carmiggelt of Willem Elsschot hoorden."

Herman Van Hove kan het allemaal maar moeilijk geloven. Wie had ooit gedacht dat zijn kleine, intieme voorstelling zoveel succes zou kennen in de Lage Landen? "Carré was voor mij de nooit gedroomde droom," zegt de voormalige vriend en manager van Toon Hermans, die voor de show in de Amsterdamse theatertempel nog nooit op een podium had gestaan in Nederland. "Drie staande ovaties, gejuich, zakdoeken... Ik heb mij zelden zo gelukkg gevoeld.'

'In de schaduw van Toon' brengt de even grappige als ontroerende herinneringen van Herman samen met de prachtige, klassiek geschoolde stem van Lissa Meyvis. Zij geeft de tijdloze liedjes van Toon een frisse, jonge kleur, begeleid door het achtkoppige orkest van Pol Vanfleteren. Voor het eerst klinkt de muziek van Toon Hermans weer als vanouds vrolijk en swingend. Tussendoor krijgen de toeschouwers ook nog enkele mooie schilderijen en foto's te zien, fascinerend beeldmateriaal bij de gezongen en gesproken verhalen die verteld worden.

Toon zou op 17 december 100 jaar geworden zijn. En hij zou dat misschien ook gevierd hebben in Antwerpen, de stad waar hij zo graag verwijlde. Ook op 16 en 18 december staat 'In de schaduw van Toon' op het podium van de Arenbergschouwburg. Info en tickets hier.