Toon Thuis verlengd tot 31 maart

'Toon Thuis' is een unieke, interactieve tentoonstelling zoals geen Nederlandse artiest al ooit gekregen heeft. De expositie vindt plaats in de voormalige V&D op de markt van Sittard.

Vrijwel meteen betreed je de leefwereld van Toon toen hij kind was. Er staat een oud schoolbankje, een bord, en we horen Toon in een conference vertellen over toen. Het is een van de vele plekjes waar je kunt plaatsnemen onder een gerichte luidspreker om naar Toon te luisteren, telkens met een fragment over die bepaalde fase in zijn leven.

We bezoeken de eetkamer van de rijke familie Hermans, en dan de wat armoediger keuken uit de tijd toen het wat minder ging. Overal hangen foto's van Toons familieden en schetsen die hij zelf gemaakt heeft. De broodkruimels op de keukentafel dansen echt, zoals hij ooit vertelde, lang niet de enige originele vondst in het parcours. We horen de allereerste liedjes die Toon Hermans geschreven heeft, voor de plaatselijke fanfare en revue.

Die vooroorlogse jaren worden nog eens mooi geëvoceerd in een circustent met 360° zwart-wit filmbeelden uit de archieven van de gemeente. Hulde aan de burgemeester en zijn bestuur voor hun onvoorwaardelijke (en financiële) steun aan 'Toon Thuis'. Zij hebben ervoor gezorgd dat het creatieve team van Tessa Reijnders al die mooie ideeën ook echt kon uitwerken.

We zien de kleedkamer van Toon, zijn 'kolderzolder', volgestouwd met herkenbare attributen en accessoires, en plots zitten we in Carré, of toch een overtuigende miniversie van het Amsterdamse theater. Enkele topfragmenten van Toon Hermans passeren er op groot scherm de revue. Snieklaas: altijd weer lachen. Op het einde zijn er zelfs enkele mensen die spontaan applaudisseren.

Op een keienstrandje (echt waar!) staan enkele ligstoelen. Het regent (jazeker!) en we horen Toon zingen over de zee. Méditerrannée. In de Rietjeskamer weerklinken dan weer zijn mooiste liefdesliedjes door de hoofdtelefoons, en er is ook een ruimte waar de vogels centraal staan, in muziek en geluid. Op een geïmproviseerde filmset kun je naar 'Welkom in Sonansee' kijken, de enige film die Toon ooit gemaakt heeft. Sommige bezoekers zien de prent helemaal uit.

Met prachtige uitvergrote foto's wordt ook de internationale carrière van Hermans geëerd. Op een authentieke draaimolen zien we enkele van zijn bekendste rekwisieten: de frituurstoel, een grote trommel, de stoel van zijn zus... In een atelier verschijnen zijn mooiste schilderijen op een scherm. Samen met Toon wandelen we door een verstild landschap naar de uitgang, het ontroerende sluitstuk van een prachtige tentoonstelling.