100 jaar Toon op de Nederlandse ambassade in Brussel

Er hadden zich liefst een 150-tal mensen aangemeld voor deze avond, veel meer dan voor eender welke andere literair of kunstzinnig evenement dat ooit in de ambassade gehouden werd. Het bewijst nog maar eens hoe populair Toon nog altijd is, en heus niet alleen bij een ouder publiek.

In het eerste deel van het programma gaven enkele gasten commentaar bij een zestal minder bekende fragmenten uit de shows van Toon Hermans. Jacques Klöters (zijn uitmuntende biografie werd recent opnieuw uitgegeven)  heeft Toon persoonlijk gekend en had de mooiste anekdotes in huis. Lisa Wade mocht voor haar eindwerk als eerste in het immense archief van de familie Hermans duiken en ontdekte daar nog een schat aan onuitgegeven teksten en liedjes. Herman Van Hove, Toons laatste manager die een vriend werd, toert sinds twee jaar zelf met een theatervoorstelling, 'In de schaduw van Toon Hermans'.

De bekende Vlaamse acteur Gène Bervoets las met veel verve en humor enkele van zijn favoriete Toon-teksten voor, proza en poëzie. Hij kroop in de huid van Toon Hermans voor de korte eindexamenfilm van kleindochter Gitta Hermans. Haar vader Gaby stelde zijn pas verschenen fotoboek voor, een prachtige uitgave die foto's uit het familiearchief combineert met Gaby's eigen werk.

Alweer een mooie avond in het teken van Toon Hermans, 100 jaar na zijn geboorte nog altijd een bron van inspiratie voor de meest uiteenlopende evenementen.